Tapping av Oig IPA–alt gikk som smurt!
Tid for tapping av Oig IPA!
Som nevnt tidligere hadde jeg en litt ullen opplevelse ved bruk av det BrewPi-kontrollerte kjøleskapet mitt. Jeg klarte kunststykket å mikse øl- og kjøleskap-føleren, og resultatet var at temperaturen jaget litt mer i et par dager (grrrr….). Dette sees tydlig på skjermbildet fra BrewPi under;
Heldigvis (for meg, puuh!) viste det seg at kjøleskapstemperaturen var relativt stabil, som om den ble hakket varmere enn mine planlagte 19 grader. Temperaturen var oppe i hele 21 grader i en dags tid… Spennende å se om det er unormaliteter i sluttproduktet!
Legg merke til hvordan temperaturen stabiliserte seg i mitten (2). Herlig å se hvordan nedkjøling skjer automatisk og kontrollert (3), og det er relativt lett å se hvordan åpen kjøleskapsdør i forbindelse med selve tappingen (4) utarter seg.
Oig (!) da kan du klikke “les mer” om du er interessert i se hvordan jeg tapper til cornelius fat
Jeg føler etterhvert jeg har ganske god kontroll på prosessen nå.
Corneliusfatene skrur jeg fra hverandre og rengjør med PBW så snart jeg er ferdig med å bruke dem, og trykksetter dem med CO2 for lagring (ikke så stort trykk, kanskje 0,5 bar, men nok til å lukke balllockene). Føles som det er god lekkasjetest å høre at fatet fremdeles har trykk før jeg setter i gang. Før jeg tapper, sterliserer jeg også fatet med StarSan, og kjører igjennom systemet med CO2. Kobler rett og slett picknic-kranen på, og trykksetter fatet og lar StarSan renne igjennom alle stigerør osv.
Av tidligere erfaring (!), fester jeg alltid slangene med skrueklemmer, slik som vist under;
Siden gjæringskaret (en SS BrewTect Brew Bucket) kan inneholde hakket mer enn kapasiteten på fatet (19 liter), klargjør jeg også den andre enden med plast-duppeditten som flaskefylleren benytter. Dette gjør det superenkelt å montere flaskeflyller i en fart!
Fatet plasseres under kjøleskapet, og jeg sørger for at slangen går helt i bunnen. Før jeg starter tapping, gir jeg både gjæringskaret- og fatet en god dash med CO2, ut i fra tanken om det ikke skal for mye oksygen i kontakt med ølet. Under ser vi alt er klart for tapping;
Og her er vi i gang!
Skummet er StarSan by the way. Mens tappingen foregår, ligger lokket til fatet i StarSan-blandingen. I det hele tatt dusjer jeg StarSan på alt for å være på den sikre siden!
Når tappingen er ferdig, er det på tide å lese av Final Gravity (FG). Den landa på 1.014 for dette brygget;
I henhold til oppskriften fra Amundsen’s Ink & Dagger, skulle OG være på 1.057-1.062, og FG på 1.010-1.014. Med andre ord traff jeg helt i den øvre enden her, med OG på 1.062 og FG på 1.014. Det gir en behagelig styrke på ABV 6,3 %
Helt til slutt. Tørhumling med nesten 200 gram humle ble gjort etter dag 5, og denne gangen fordelte jeg humlen på to humleposer. Erfaringsmessig blir det mye humlemasse av humlepelletsene og det tror jeg var et smart trekk denne gangen. Under ser du de to posene;
Smaken på ølet så langt? Herlig aroma og fylde, og langt i fra bittert (17 gram bitterhumle sørger for lite bitterhet). Dette kan bli bra!