« Tapping av Batch #009 - Ruth Black IPA | Hoved| Tapping av Oig IPA–alt gikk som smurt! »

Hvordan lager Bobs Bittelille Bryggeri sine etiketter?

Kategori Utstyr
0

En ting er hvordan ølet smaker – og en annen ting er hvordan flasken og etiketten ser ut.

SNAGHTML955eb5

Ta en tur til øl-hyllen i lokalbutikken eller en tur på polet. En hvert bryggeri og enhver brygger med respekt for seg selv bruker tid på å finne konsepter, designe og ikke minst til slutt møysommelig lime etikettene på flaskene. Superkjapt tips er å bruke (lett)melk når du limer etikettene på, så får du en etikett som både sitter på, og lar seg fjerne igjen når flasken skal gjenbrukes!

Ta også en tur innom Norbryggs flotte brygge-forum her og søk etter “etiketter”. Du finner lange diskusjonstråder som eksempelvis denne, med massevis av etiketter, forslag til design og verktøy som kan brukes. Under ser du et bilde sammensatt av en del av disse etikettene!

EtiketterFraNorbrygg

Mange av etikettene er rett og slett imponerende!

For egen del har jeg et ambivalent er etikketter. På den ene siden er det artig med eget design på flaskene og og på den annen side er det mye arbeid for å sette dem på Smile 

Spesielt etter at jeg begynte med fat, har etikett-produksjonen blitt mindre og mindre. Derfor har jeg kommet frem til en gjenbrukbar og generell design som du kan lese mer om nedenfor.

Dagens løsning er å ha en generell etikett, uten direkte batch/øl-informasjon;

image

Ved å skrive ut etiketten på vinyl, er den mulig å gjenbruke også. Hittill har jeg brukt etiketter fra amerikanske GrogTag;

image

Flott kvalitet til en grei pris, bortsett fra at man naturlig nok må være klar over norsk toll-grense på kr. 350,- inklusive frakt (plutselig er ikke prisen fullt så grei lenger, når du får kr. 300,- ++ på toppen i form av toll og behandling Smile).

I GrogTag kan du velge blandt forskjellige design, og deretter personalisere disse med egen tekst. Eller, du kan gjøre som jeg har gjort, lage ditt eget design som du deretter laster opp til GrogTag. Pass på at størrelsen din stemmer overens med kravene til GrogTag. Du kan imidlertid sjekke dette nogenlunde på GrogTags sider.

Dernest bruker jeg en etikett-skriver (tenk litt avansert Dymo-skriver …), og plasserer denne nederst på den generelle etiketten. Resultatet blir slik;

SNAGHTML79c017

Etikett-skriveren er Brothers P-Touch PTD600VP etikettskriver som ble kjøpt mens PS.no hadde en knalltilbud for en stund tilbake.

image

Den store fordelen med denne etikettskriveren, er at den har mulighet til å kobles til datamaskinen din. Brother har laget et flott design program ved navn P-Touch Editor. Under ser dere P-Touch Editor min egen Ruth Black IPA etikett;

SNAGHTML83547b

P-Touch kommuniserer med etikett-skriveren og forstår automatisk hvilken etikett-størrelse (og eventuelt farge) du har, og denne “ser” du direkte i editoren mens du redigerer. Som du ser har du mulighet til å bruke dine egne fonter, egen grafikk osv. En av de flotte funksjonene er at du enkelt kan legge inn din egen strek- eller QR-kode. Hvor QR-koden skal “gå”, styrer du rett i editoren;

SNAGHTML85c608

Enkelt og effektivt! Selvsagt har etikett-skriveren sine begrensninger med tanke på oppløsning osv, så ikke forvent all verden om du har planer om å skrive ut bilder eller avansert design Open-mouthed smile. Du kan imidlertid lett bytte etikett-kasseter slik at du kan skrive ut etiketten på andre farger, størrelser osv. Her kan man få spennende og iøynefallende effekter.

Resultatet er derved at jeg har en gjenbrukbar vinyl-etikett fra GrogTag, med en batch-relatert etikett fra Brother-skriveren. lett å sette på, og lett å fjerne (og gjenbruke) igjen.

For å lage selve etikett-designet kan man bruke de fleste typer grafikk-programvare, slik som Paint, Adobe Photoshop eller Corel Paint Shop Pro. Selv er jeg stor fan av Xara Designer Pro 365.

Legg igjen en kommentar

:-D:-o:-p:-x:-(:-):-\:angry::cool::cry::emb::grin::huh::laugh::lips::rolleyes:;-)