Alltid artig å se hvordan BrewPi jobber for å holde temperaturen stabil!
Under ser du siste oppdatering fra brygget “Ruth Black IPA”;
Brygget er nå inne i sin 4. dag, og stormgjæringen begynner å gi seg. Ovefor ser du “output’n” fra BrewPi-kontroller’n som styrer temperaturen i mitt kjøleskap/gjæringsskap. Som du ser er mål-temperaturen satt til 19 grader, og den grønne linjen viser hvor nær temperaturen i ølet faktisk er.
Helt nederst ses små røde og blå "streker. Disse viser tidspunktene hvor henholdsvis Biltema-frostvakten slås på for å varme opp, samt hvornår selve kjøleskapet starter for å kjøle ned igjen. Det er jo nettopp denne vekslingen mellom henholds oppvarming og nedkjøling som tilslutt justerer temperatur mot målet.
De blå og orange kurvene viser hvordan “inne-temperaturen” i kjøleskapet endres over tid som følge av at varmer’n eller kompressor’n går. Under ser du en detalj fra 03:00 til 10:00 i dag;
Der ser man tydelig hvordan at varmen slås på, og hvordan det fører til at temperaturen i kjøleskapet umiddelbart øker. For å motvirke for sterk temperatur økning, starter kompressoren og går noen minutter for å dra temperaturen ned igjen.
Artig å se hvordan hardware og software jobber sammen for å holde mest mulig stabil temperatur i henhold til innstillingene. Alt dette er takket være PID. Ikke kjent med “PID”? Sjekk i såtilfelle denne forklaringen. Tenk i retning “selvlærende” temperaturstyring, som etter en stund selv skjønner hvor rask oppvarmingen- og nedkjøling i akkurat ditt kjøleskap er. Ut i fra algoritmer beregnes kommende start- og stopp tider for henholdsvis oppvarmning og nedkjøling.
Som du skjønner er jeg stor fan av BrewPi, men du kan også komme igang med PID styring med enklere midler. Eksempelvis bruker jeg også ITC 310T PID’n fra Bryggselv.no i et lite ekstra-kjøleskap. Kjøp en frostvakt, bor hull i kjøleskapet og koble opp, og du har en tilsvarende styring av temperaturen. Merk at du ikke har “fancy” web visning som BrewPi da, men den gjør bortimot samme jobben