Hvordan få en temperatur-føler til å måle mer riktig?
Det hjelper ikke med all verdens flotte temperatur-kontrollere (slik som eksempelvis mitt BrewPi-kontrollerte kjøle- og gjæringsskap) om ikke selve temperatur-føleren kommer i best mulig kontakt med det den skal måle. Jeg snakker om denne type følere;
I BrewPi-kjøleskapet har jeg så god kontroll som jeg kan ha, siden gjæringskaret mitt har en “thermowell” (tenk et vanntett rør som stikker inn i det gjærende ølet), som jeg igjen kan føre termometer-proben inn i. Temperatur-føleren ligger med andre ord inne i et metalrør, som etterhvert får ganske lik temperatur som ølet.
På et annet, lite kjøleskap, bruker jeg ITC-310T til temperatur-styring. Tidligere plasserte jeg føleren i et glass vann, og da var styringen relativt stabil. Ulempen med vann er selvsagt at det etterhvert fordamper, og da ble styringen svært mye opp-og-ned! Om mål-temperaturen var satt til 9 grader, kunne den gjerne svinge mellom 6 og 14 grader
I går, under bryggingen av “Ruth Black IPA”, fikk jeg tid til å forbedre dette litt. Med hjelp av en liten skumplast-bit fra noe duppeditt-innpakking, laget jeg med en kniv et lite spor igjennom plasten, slik at jeg fikk tredd en “miniski-reim” (dvs. Biltema-reim i mitt tilfelle) igjennom. Skjærte også ut et lite spor til selve føleren i mitten, og vips, så ble det straks mye enklere å plassere føleren på eksempelvis et fat;
… og sett ovenfra;
Resultatet er at temperaturen svinger med maks en grad i hver retning isteden. Nais!