Uh-oh, gjæringskaret FastFerment satt ut av manglende o-ring! Erfaringene summert opp så langt
Oppdatering 27.9.2016: TESS hadde ikke pakninger, men de ledet meg videre til et firma ved navn Mits Hydraulikk ANS på Sem. Han hadde full oversikt over pakninger og O-ringer. Han ville primært benytte O-ringer av EPDM gummi og viste meg en oversikt hvor EPDM hadde “utmerket” kvalitet i forhold til kontakt med vann etc. NBR Nitril-gummi som jeg selv hadde søkt meg fram til, hadde “god” klassifisering. Uheldigvis var han tom for EPDM-ringer, så det ble NBR Nitril istedet for denne gang. Flott pris også - 3 ringer for kr. 20,-! Flott service fra både Mits og TESS!
Opprinnelig innlegg
Opp til nå har jeg gjæret alle mine egne batcher i FastFerment’ern.
Dette gjæringskaret har noen umiddelbare fordeler:
- Konisk form samler “trub” (gjær, humle og proteinrester blandt annet) i bunnen.
- Avtagbar flaske i bunnen gjør det enklere å “høste gjær” om du ønsker å ta vare på gjæren til neste brygg. Jeg har ennå ikke gjort dette, da jeg sjelden har behov for å sette i gang neste batch innen ca. 7 dager
- Noen mener du også vil få klarere øl om du fjerner bunnfellt gjær, men herom strides de lærde. Les eksempelvis mer om dette i Br??lopsophy’s eminente blogginnlegg THE IMPACT OF KETTLE TRUB – PART 2 | EXBEERIMENT RESULTS!
- Thermowell som gjør det mulig å måle temperaturen inne i vørter. Jeg bruker dette i mitt BrewPi-temperaturstyrte kjøleskap. Denne muligheten benytter jeg derved hele tiden.
- Når du skal omstikke eller tappe til flasker/fat, så bytter du flasken med en tappeslange. I utgangspunktet enkelt!
Uheldigvis har også FastFerment noen ulemper - eller sågar irritasjonsmomenter. Ved siste brygging oppdaget jeg til min fortvilelse at ventilen mellom gjæringskaret og den avtagbare flasken, manglet en O-ring (=en gummiring, pakning). Derved ble overgangen ikke helt tett! Under ser du O-ringen mens den er på plass på ventilen
Det værste er at jeg har vært klar over denne lille rakkeren tidligere også, da den har “blitt med” når jeg har byttet fra flaske til tappeslange. Nå har jeg altså klart å miste den!!
Jeg kontaktet selvsagt leverandøren (BryggSelv.no) hvor jeg kjøpte FastFerment’n for kjøp av eventuell ny pakning. Slik pakning hadde de dessverre ikke, men hintet meg videre til TESS. De har alt mellom himmel og jord, så jeg har en følelse av at jeg skal klare å få en ny pakning Under ser du at søk etter O-ring gir ca. 2000 treff
En potentisell utfordring er å få “mat sikker” (eller “food safe”, “food grade”) gummi O-ring. Jeg vil jo gjerne unngå å bli forgiftet (eller tilføre ølet kjemiske forbindelser som strengt tatt ikke trenger å være der)!
Fabrikanten av FastFerment - FastBrewing - ble derfor kontaktet via deres eget kontaktskjema på web, med forespørsel om kjøp av ny O-ring direkte fra dem. Nå har det gått ca. en uke og jeg har ikke hørt noe fra dem. Dårlig! Heldigvis har de publisert hvilken dimensjon O-ringen har på sine FAQ-sider (yttre diameter 35 mm og tykkelse 3,5 mm).
Foruten TESS, så er selvsagt også eBay brukes og jeg har bestilt noen av disse. Ringene er laget av “NBR Nitrile rubber”, noe som i henhold til internett-søking, ser ut til å være food safe. Om du sjekker opp Wikipedia lenken her så ser det jo ut - for en legmann - til å være reine giftbomba! Skal nok en tur innom TESS uansett!
Vel, O-ring problemet mitt er ett av flere momenter jeg begynner å føle frustrasjon over vedrørende FastFerment. Under tar jeg med noen fler punkter:
- Uhåndterlig. Den koniske formen er nok god for gjærende godsaker, men ikke så lett å jonglere rundt - se neste punkt. For ikke å snakke om å bære. Hadde det ikke vært for stativet så hadde det vært slitsomt. Under ser dere FastFerment’ern i stativet sitt.
En ide til FastBrewing er å lage et par håndtak som man kan skru inn i festeboltene som allerede er på plass for veggstativet!
Gulvstativet bør leveres med som standard. - Behov for gjengeteip. Munnstykket/overgangen i bunnen av FastFerment’ern må påsettes gjengeteip for å holde helt tett. Dette er i seg selv ikke stå stor deal, og bruk av gjengeteip gjør at brukeren har stålkontroll på at overgangene faktisk blir tette. Ulempen med FastFerment’ern er at den er litt vanskelig å ha i fanget når man vikler på gjengeteip! Ja, den kan stå opp-ned på noe, men jeg liker ikke helt tanken på å forurense eller skrape opp åpningen for mye! Gjengeteipen må også byttes ved jevne mellomrom for å være sikker på at vi ikke får forurensninger i vørter’n.
Hovedventilen (den jeg mistet O-ringen på) trenger ikke gjengeteip på den ene siden. Hvorfor ikke ha slike koblinger over alt? - “Avtagbar-og avtagbar flaske” Fru Blom. En av de største fordelene med FastFerment’ern er at man kan fjerne den avtagbare flasken for å høste gjær, eller bare fjerne uvirksom gjær. I prinsippet er dette greit, om det ikke hadde vært for at overgangen mellom kar og flaske setter seg utrolig godt fast! Jeg antar dette har noe med “sukkervannet” vi tross alt gjærer på. Sukker og luft blir stivt!
I alle fall, jeg har hatt mange tilfeller hvor jeg overhodet ikke har klart å åpne muffen for håndkraft. Løsningen ble en universal-tang fra Biltema;
Jeg har også forsøkt å ha på CIP-Film smørefett, uten at det gjorde underverker hos meg.
Kan nevne at topplokket også må “gå seg til” over noen brygg for å kunne skrus av og på relativt lett. - O-ringer... Dette er selvsagt et nødvendig onde så snart man skal koble sammen ting, men føles likevel som en ulempe når disse lett “kan bli med” på den ene eller andre delen til vask etc. Både forhandler, importør og ikke minst fabrikant bør ha nødvendige slitedeler lett tilgjengelig!
Momentene ovenfor er selvsagt til å leve med, og forsiktighet gjør at man ikke mister viktige deler i framtiden .
....men ...
Samtidig medfører slike utfordringer at jeg sterkt vurderer neste nivå på gjæringskar-stigen - en SS Brewtech Brew Bucket
Jeg kommer nok til å sette FastFerment’ern “production ready” igjen, men det kan være at den plutselig endrer status fra hoved-gjæringskar til reserve-gjæringskar ...