Hvordan smaker så "kaos-batch #004" etter at sukkerlaken ble blandet i hele 7 liter vann?
Batch #004 ble i korte trekk svært kaos-aktig. Ukjent ditt og datt, og litt vel lang koking sørget for at “det lette sommerølet” endte på en OG på 1.085 og bare 13 liter i fermenter’n. Med en planlagt FG på 1.014 ville “det lette sommerølet” ende på over 9 % ABV! Vel, om de store bryggeriene kan brygge sterkere øl, for så å “vanne det ut” til 4.7 % butikkstyrke, så kan vel jeg også
Ved tapping ble 120 gram sukker blandet ut i hele 7 liter vann!
Alt ble satt til karbonering på 19 grader i 14 dager. 12 og 12 flasker ble pakket i plastposer og pappkasser - i tilfelle eksplosjon! Ingen flasker eksploderte, og de jeg har åpnet hittil, har hatt en fin “pfffiiifft”. Ikke no’ særlig med skum da som vist nedenfor.
Skummet legger seg veldig fort, og ølet ser flatt ut - men det er ikke det! God bitterhet, og god-til-mye sødme. Det oppleves heller ikke som sterkt - det er i alle fall ikke 9% lenger! Man skulle tro at utvanning gir “vandig” smak, men det er i så tilfelle subtilt.
Med andre ord - godt, greit, men ikke helt topp.
Erfaringen denne gangen er at man kan reparere for høy OG ganske greit med å vanne ut - rent smaksmessig i alle fall. Et problem er at jeg ikke aner hvilken styrke ølet egentlig har - akkurat som mange andre øl-produsenter, ha ha ha!
En annen “note-to-self” er at jeg skal måle SG mer under koking og avslutte i tide! En siste note-to-self - ikke tull med udetaljerte oppskrifter heller!