Fermentis Safale US-05 ... Her er slik den har oppført seg hos meg
Som dere ser på bloggen, har jeg ikke så mange batcher på nakken, og begge de to første har benyttet Fermentis Safale US-05. Begge brygg har stått til gjæring i 19-20 grader varmt rom.
Mine bryggevenner fortalte i hytt-og-gevær om sine batcher, om ivrig gjæringsaktivitet og hvordan deres gjærkar stormgjæret av en annen verden….
Hos meg var det (mye) mer stille. Synlig gjæringsaktivtet i form av forsiktig plopping i gjærlås kom i gang etter ca. et døgn, og slik fortsatte det i 2-3 dager. Det luktet nesten ikke heller, annet enn rett ved gjærlåsen.
Felles for begge bryggene var at gjæren åpenbart gjorde jobben sin. Eksempelvis hadde et brygg OG = 1.045 og dette utgjæret ned til SG = 1.014 i løpet av bare noen dager. Etter 14 dager var ikke SG kommet spesielt mye mer ned heller
På Norbrygg Forumet stilte jeg derfor spørsmålet Kan virkelig Safale US-05 være "ferdig" etter bare et par dager?. Mine erfaringer ble bekreftet av andre bryggere, og mange har opplevd samme gjæringsforløp. Det ble også påpekt at gjenbrukt/høstet US-05 var betydelig mer reaktiv. Flere påpekte også at gjæren må få “rydde opp” selv om den er øyensynlig ferdig med selve gjæringen – og mine batcher har derfor stått tiden ut i 14 dager før tapping.
Så langt må jeg si meg fornøyd med US-05 … en fin sideeffekt er jo at den ikke unødig tirrer resten av familien hverken med søl, bråk eller lukt