Batch #002: Tapping av Lucky Jack fra Bryggselv.no
Da var dagen kommet til å tappe Batch #002 – Lucky Jack fra Bryggselv.no.
Ca. 20 liter vørter var klar for tapping. Du kan lese selve bryggerapporten her.
Som nevnt i Batch #002: Lucky Jack - Fjerning av gjær fra primærfermentering og SG = 1.014 , og i henhold til Murphys lov, klarte jeg selvsagt å montere selve FastFerment-ventilen oppned. Dette medførte at jeg helt klart ikke ville kunne bruke tappeslangen til FastFerment. Uansett – gjæren ble fjernet og en Star-San’et oppsamlingsball ble montert på FastFermenten igjen for 7 dager siden.
Her er et bilde av hvordan oppsamlingsballen så ut etter 7 nye dager:
Uff og uff! Av en eller annen merkelig grunn virket det som vørter i gjærkaret ikke rant ned i ballen igjen. Som vi ser er det kun litt veske i bunnen. Det viste seg at det var en liten plast-foile som hadde sneket seg ned i gjærkaret?!?! Forhåpentligvis hadde det blitt like mye vasket med PBW og desinfisert med Star-San som resten av gjærkaret! På forskjellige nettforum som eksempelvis her, hadde jeg også sett at noen uttrykte bekymring for luften i ballen (som helt klart er synlig i bildet ovenfor) ville kunne tilføre oksygen til vørter. Dette blir i alle fall berørt på Spørsmål-og-svar siden til FastFerment:
Så, siden luften i min oppsamlingsball ikke forlot ballen i nevneverdig grad, ser det ikke ut som om jeg har fått for mye oksygen den veien i alle fall
Omstikking, CO2 og tilførsel av sukkerlake
Under tapping av Batch #001 tappet jeg rett fra FastFerment til flaske, og opplevde at det kom mye grums og humlerester fra gjærkaret. Et av problemene var nok at jeg rotet litt for mye med heverten i vørteren da jeg ikke hadde målt hvor dypt den skulle stikke. Dernest tettet humlerester flaskefylleren flere ganger, noe som forsinktet tappingen ytterligere.
Denne gangen bestemte jeg meg derfor for å omstikke til eget tappekar først. Hovedhensikten var å få litt mindre grums over på flaskene (selv om dette diskuteres friskt … På Br??losophy’s fine blogg er dette diskutert her). I samme slengen byttet jeg også teknikk for tilførsel av sukkerlake. Forrige gang tilførte jeg 7 ml til hver eneste flaske med en sprøyte. Dette tok selvsagt veldig lang tid og vær noe frusterende da sprøyten ble veldig “hakkete” i kontakt med sukkerlaken…
For å være sikker på at hevert ikke rotet rundt i humlerester og annet grums, hadde jeg målt opp hvor langt ned den kunne gå.
Denne gangen fikk jeg derfor plassert hevert pent i gjærkaret uten å rote opp for mye grums fra bunnen! Slangen fra heverten la jeg i bunnen av karet jeg skulle tappe til, slik at vørter-strømmen ville lage en sirkel-bevegelse.
Utfordringen med omstikking er at man øyensynlig eksponerer vørter for oksygen. Under gjæringen er ikke okysgen i gjærkaret så stort problem da gjærcellene produserer mengder av CO2. CO2 er tyngere enn oksygen, og presser derved oksygen opp og ut av gjærkaret. Når gjæringen avtar, minsker selvsagt denne “selvrensingen” med CO2, og faren for oksydering øker … Derfor – hvorfor ikke tilføre litt ekstra CO2 – som derved synkter til vørter-toppen og presser vekk oksygen? Følgende nyanskaffelse – en liten CO2-drevet sykkelpumpe fra Biltema – ble tatt i bruk
Jeg ga både gjærkaret og tappekaret en liten “pffiiiifft” slik at det forhåpentligvis la seg et lite CO2-lag på vann-speilet (eller “vørter-speilet” ).
Selve omstikkingen gikk som en lek, og siden slangen var plassert i kanten av tappekaret, ble det skapt en fin whirlpool under ovmstikkingen. Etter av ca. 1/4 vørter var overført, tilførte jeg en dash av sukkerlaken - og gjentok dette underveis i håp om fordele sukkerlaken godt i vørter. Whirlpool’n var flott så det tror jeg gikk fint!
Sukkerlaken ble forøvrig laget med 330 ml vann og tilført 120 gram sukker, tilsvarende 6 gram per liter i henhold til oppskriften.
Ca. 19 liter vørter ble overført. På med lokk, og la vørter roe seg litt ned før tapping.
Tapping
Som ved tapping av Batch 001, vasket og skylte jeg flaskene først. FastRack ble igjen benyttet for å ha flaskene klare til tapping. Fungerer flott!
Gjæringsdunken fra Europris fungerte flott som tappekar – selv om jeg muligens skulle ønske at selve pluggen var hakket lavere plassert nå som vørter var så klar og fin! Kanskje en ide til neste runde, sette på en kran helt mot bunnen
Selve tappingen ble igjen foretatt med oppvaskmaskin-lokket som “underlag”, og Europris-dunken passer mye bedre på benken ovenfor enn FastFerment’n. Selve tappingen gikk som en lek, og ingen flaskefyller ble tettet denne gangen.
Hver flaske ble tappet, og en Star-San’et kork ble plassert løst på flasken. Jeg er svært påpasselig med å bruke hansker, og hele tiden dyppe dem i et Star-San bad. Alle flasker får også en liten runde før tapping slik at de er mest mulig desinfisert før vørter.
Korking
Denne gangen plasserte jeg også flaskene med løs kork litt lenger i fra hverandre, slik at det ikke skulle være så lett å vippe av korkene ….
I tillegg fikk jeg hjelp av denne unge bryggeren til selve korkingen (han hjalp også til med å helle på tappekaret for å få ut siste rest …)
Håndkorkeren Emily fungerer forøvrig helt topp! Det er lett å sjekke at alt er riktig på plass, og den gir en fin “feel” når korken svupper på plass. Selve korkingen er ferdig på 15 minutter.
Final Gravity (FG)
Smaksprøve ble foretatt. Både smak og lukt er herlig!
Når jeg fjærnet gjæren etter 7 dager hadde jeg en Specific Gravity (SG) på 1.014. Synes ikke det ser ut som den har sunket så mye på 7 nye dager!
Ca. 1.012 eller 1.014 er nok riktig. Spørsmålet er om gjæren Safale US-05 virkelig kan gjøre alt arbeidet før 7 dager?!? Dette skal jeg undersøke.
I henhold til oppskrift skulle den ha vært på 1.008 til 1.010 og ABV på 4,7%. Original Gravity (OG) var på 1.045. Min alkoholprosent blir da ca 4,3% (eller 4,1% om jeg renger med OG=1.014):
Gjæringsforløp
BrewPi kontrollboksen min fungerer flott, og under ser vi øl-temperaturen for alle 14 dagene:
Husk at jeg ikke har fryse- eller kjøleskap som gjærkammer riktig ennå. Det er kun et vanlig rom hvor jeg slår på varmeovn, og setter på en vifte for kjøling … I grafen over er “Room”" Temp” det samme som temperaturen inne i kontrollboksen, mens “Fridge temp” er temperaturen i rommet. Flukseringen i temperaturen skylles etterhvert høyere og høyere dag-temperaturer, og i så måte fungerer grafen ovenfor også som bevis på at vi går mot varmere tider
BIABacus refleksjoner
Jeg har benyttet “ren BIAB” etter stor inspirasjon fra BIABbrewer.info. I veldig korte trekk går det ut på å tilføre alt vannet man trenger ved start, før mesking. For et typisk “25-liter” øl-sett som Lucky Jack fra Bryggselv.no, innebærer det at jeg fyller opp med rundt 40 liter vann i kjelen før mesk. Deretter brukes ikke mer vann – ei heller til skylling (dette er “no sparge”-trinnet i BIAB…). For å holde rede på volumer, benytter jeg BIABacus – et supert regneark fra BIABbrewer.info.
Spesielt synes jeg starten av mesking og koking fungerer helt topp. Under ser dere seksjonen i BIABacus hvor det presenteres hvor mye vann som trengs:
Jeg begynner med andre ord med 37,43 liter vann i kjelen. Når jeg ender opp med 19 liter øl, ser vi det er ca. 1,7 liter for lite. Årsaken ligger nok i at min “evaporation rate” er litt anderledes enn standard, samt at det forsvinner litt her og der pga andre utfordringer som FastFerment og trub pga at ball som ikke funket helt denne runden
Dette skal jeg regne mer på og komme tilbake til!
Læringspunker
Denne batchen gikk i helhet mye mer på skinner enn Batch 001! Tappingen var ferdig på ca. 3 timer – en forbedring på ca. 1,5 timer fra Batch 001.
Noe var det likevel å snappe opp til kommende brygge-runder:
- Pass på å montere ventilen riktig vei på FastFerment!
- Sjekk at det ikke er fremmedlegemer i FastFerment (hadde folie-biten denne gangen, som nok var årsak til tetting mellom kar og oppsamlingsball)
- Sukkerlake skal alltid tilføresved omstikking. Sparte meg for minst en time!
- CO2-tilførsel fungerer forhåpentligvis bra!
- Noen BIABacus modifikasjoner – på eksempelvis evaporation rate - for å få mest mulig riktige tall