Batch #002: Lucky Jack - Fjerning av gjær fra primærfermentering og SG = 1.014
Det er gått 7 dager siden bryggingen av Batch #002: Lucky Jack fra Bryggselv.no.
Akkurat som for Batch #001: IPA fra Petit Agenturer var det ikke spesielt “hard” gjæring. Det pluppet lett i gjærlåsen de 2-3 første dagene, og så virker det som alt har roet seg veldig. Om dette skylles gjæren – som i begge tilfeller er Safale US-05, eller om det er et resultat av FastFerment (ha ha, den heter jo nettopp “Rask Gjæring” …) sin form, at den samler gjæren i flasken, eller noe annet, vet jeg ikke ennå. Gjær-temperaturen har jeg noenlunde kontroll på
I BrewPi-diagrammet ovenfor ser vi øl-temperaturen som den grønne linjen, og hvordan BrewPi og kontrollboksen min faktisk klarer å holde temperaturen ganske nærme mine ønskede 19 grader! I alle fall … gjæringsprosessen var et av temaene familien var sterkt tvilende til før bryggingen tiltok. De ønsket ikke å ha gjær-lukt og plupping døgnet rundt i ukesvis. Vel, så langt har de ikke en gang tenkt tanken på dette med mine gjærforløp i batch 001 og 002
Under batch #001 var det jo mildt sagt en haug med grums/trub ved tapping, og jeg bestemte meg derfor at jeg skal bruke FastFerment sine egenskaper bedre under denne batchen. Derfor, på tide å fjærne gjær fra FastFerment’ern. Oppdager at jeg (selvsagt ) har klart å montere den &/&%%¤-ventilen opp-ned, slik at planen om å bruke tappeslangen til FastFerment ved tapping om 7 dager går i vasken …
Fikk av ballen og den var fin gjær-slurry i den i alle fall! Under ser du et bilde av hvordan FastFerment-prosessen er
Gjær-slurryen kan selvsagt høstes og brukes igjen til kommende brygg, i alle fall så lenge du lagrer den i kjøleskap og tar den i bruk etter en uke eller to. Vistnok skal høstet gjær fungere bedre og bedre – i alle fall noen ganger. Artig konsept!
Målte selvsagt SG også mens jeg hadde oppe lokket. Brukte for første gang denne pipetten kjøpt på ebay.com for ca kr. 50,- inkl. frakt. Den funka fint til å hente opp vørter fra FastFermenten, og er selvsagt super-enkel å rengjøre siden den er i glass. SG var ca. 1.014.
Målet er i henhold til oppskrift 1.008-1.010 om ca. 7 dager. Godt smak og lukt så langt.