« Gammelt kjøleskap omvandles til frementeringskammer | Hoved| Første bryggerunde sammen med gode venner og Beer Brew 30 »

Nytt mesketermometer - kompatibelt med BrewPi"s OneWire sensorer

Kategori DIY
0

Her er mitt nye mesketermometer!

IMG_6009IMG_6013

Laget med duppeditter kjøpt på eBay og Biltema og basert på temperatur-sensoren DS18B20. Hensikten er ha et “flyte-termometer” som jeg plasserer i mesken for å ha bedre kontroll over mesketemperaturen. I tillegg ønsket jeg at termometeret skulle bruke samme sensor-type som BrewPi-sensorene som jeg bruker i min BrewPi-kontrollboks for gjæringskontroll.

Hva i all verden skal jeg med ennå et termometer??? Husk at jeg primært brygger etter “ren BIAB” metode hvor alt vannet til både mesking og skylling er i samme kjele. Om du er nyskjerrig på hvordan denne formen for BIAB fungerer, så gå rett til kilden - fra Australienerene som oppfant BIAB og les mer her!)

Under ser du et bilde fra Batch #002 bryggingen hvor du ser hvordan kjelen er pakket inn i sovepose for å holde mest mulig på varmen under hele meskingen. I tillegg ser du såvidt hvordan Clas Ohlsons temperatur måler titter ut nederst...

IMG_3836

Under ser du Clas Ohlson-måleren i detalj;

IMG_6033

Clas Ohlson temperaturmåleren er forsåvidt OK, og ikke så hoppende gal temperatur-messig som mange vil ha det til. Et par ulemper finnes dog, og først og fremst er måleren basert på såkalte K-type sensorer/givere (også kalt “thermocouple”, se mer her). Disse er relativt enkle følere og overhodet ikke vanntett! Dermed må sensoren enten puttes i en “thermowell” eller byttes ut med en K-type sensor som er lenger slik som denne;

image

En slik ble kjøpt på eBay og fungerte flott i en batch. Imidlertid viste det seg fort at det var vanskelig å få plassert sensoren riktig i meske-kurven min, ikke minst når man skulle pakke hele kjelen inn i sovepose! Selv om denne proben er lenger, er den heller ikke vanntett!

En annen ørliten ulempe med Clas Ohlson termometeret er at det automatisk slår seg av etter 10-15 minutter.

Under Batch #004 forsøkte jeg derfor å putte K-type sensorene i en thermowell, slik som vist under:

IMG_5690

Nå begynner vi å snakke - et flyte-termometer som har sensoren godt nede i mesken!n Dette danner grunnlaget for mitt nye termometer som du kan lese om nedenfor!

Ønsker bare å nevne at jeg også har jeg en Termapen kjøpt på eBay;

IMG_6034

Dette er termometerenes svar på Leatherman Tool! Alltid klart og råraskt. Dette er referansen målings-messig og som vi skal se om litt, så er DS18B20-sensorene ganske enig med Termapen - i alle fall etter en liten stund Smile

Ulempen med Termapen er at det ikke er såå praktisk å måle mesketemperatur etter at soveposen er wrappet rundt kjelen.

Ønsket mitt er derfor å ha et flyte-termometer som ikke går på batteri, og som tåler å være i mesken under alle 90 minuttene. I tillegg skal temperatur-sensoren være tilkoblet med samme kobling som BrewPi-kontrollboksen.

Handleliste

eBay, Biltema, Clas Ohlson og Jula er dine beste venner når det lages småtteri. Fordelen med alle varehusene i Norge er at du kan hente varene samme dag om du trenger. Ulempen er at de ikke har alt! eBay er super-gottesjappa i så måte, og prisene er som regel helt suverene. Ulempen er at kvalitet og leveringstiden er noe ukjent. Regn gjerne fra 7 til 14 dager på levering (jeg har opplevd å få varer etter tre dager også!).

Husk at alt som kommer fra Kina, berammes av transportprisen fastsatt av FN-organet Universal Postal Union (UPU). Veier pakken din under 300 gram og kan sendes som brev, koster det maksimalt kr. 8,-!! . Les mer om det her. Ofte finner du “Free International Delivery” også på eBay, og da er det såre enkelt å holde seg under 350,- grensa på nettet!

Følgende duppeditter er anskaffet for å lage termometeret:

Termometer-display for 12 volt, med en DS18B20-sensor, kjøpt på eBay. Pris kr. 111,-, fritt levert. Dette er hovedenheten i termometeret;

IMG_5996IMG_5997
I korte trekk kunne jeg nok ha klart meg med sensoren som følger med displayet. Imidlertid ønsker jeg å ha en mye lengre kabel slik at jeg kan være sikker på at jeg kan pakke inn flyte-termometeret mitt uten problem. Derfor ble en vanntett, silikon-basert kabel på 10 meter bestilt fra eBay til prisen kr. 156,-, fritt levert.

12 volt strømforsynling fra Biltema, pris kr. 89,90. uten strøm, ikke no’ action!

Koblingsboks fra Biltema. Kr. 39,90. For å pakke det hele inn litt pent!

Modulærkontakter (RJ 11) fra Biltema, pris. kr. 19,90. RJ-11 pluggene er rett og slett gamle telefon-plugger med 4 ledere. De minner veldig om internett-kabler med 8-leders RJ-45 plugger, men disse er selvsagt for store. RJ-11 pluggene kobles på selve sensor-kabelen slik at det blir lett å koble fra eller bytte sensor.

Hunn-modulærkontakt RJ-11. Jeg har allerede en slik i roteskuffen så jeg trenger ikke å kjøpe. Den er tilsvarende denne fra eBay, til kr. 12,-.

Til slutt, en “Thermowell” fra eBay, til ca. kr. 60,- pluss frakt 136,-. En thermowell er ikke annet enn et vanntett “rør” som DS18B20-sensoren puttes ned i, slik som vist under:

IMG_6013

 

Hvordan lage RJ-11 pluggene på sensor-kablene kompatible med BrewPi’s RJ-11 plugger?

I korte trekk handler det om å kopiere og følge leder for leder! Under ser du et bilde av en RJ-11 plugg slik den fremstår fra en original BrewPi OneWire sensor:

IMG_6005

Vi ser (kanskje ikke såå tydelig) at rekkefølgen på ledningene er:

1: tom
2: 5V - Rød
3: GND - Svart
4: Data - Hvit

For å finne ut hva disse ledningene faktisk er, så går jeg til BrewPi’s eminente forum;
image

Merk at rekkefølgen er hakket anderledes enn alle andre steder OneWire spesifiseres. Da er rekkefølgen 5V, Data, GND. Mer om det senere.

Litt om måling av alle koblinger

Om du bare kobler sammen i hytt og gevær, så oppdager du sannsynligvis fort at ingenting virker!! Årsaken er selvsagt at det er mange små koblinger som alle må fungere 100% for at hele kretsen skal virke. Jeg er derfor stor fan av å hele tiden måle alle koblinger med Ohm-måleren på multimeteret. Under ser du hvordan du gjør det i korte trekk:

 

IMG_6006

Ovenfor ser du hvordan vrideren på multimeteret er innstilt på Ohm-skalan. Når det ikke er kontakt, viser displayet “1”. Under ser du hvordan displayet går mot “0” (forutsatt det ikke noe motstand i kabel Smile)

IMG_6008

Med andre ord - det er smart å sjekke at hver eneste kobling og se at det faktisk er riktig før du går videre Smile

Montering

Finn fram litt verktøy. Under ser du avislolasjons-tangen (den jeg bruker for å fjerne islolasjon på ledninger), avbiter-tangen samt modular-tangen (se her for tilsvarende fra Biltema).

IMG_6010

Sist nevnte tang brukes for å montere modulærkontakter som RJ-11 og RJ-45 på kablene med høy presisjon.

Første steg er å lage et hull til displayet i Biltema-boksen. Jeg la enkelt og greit displayet oppå lokket og tegnet rundt. Deretter brukte jeg Dremel til å skjære ut hullet.

 

IMG_5998

Displayet har et par “flaps” på hver side, og litt fin-kutting med kniv resulterer i at displayet snapper pent på plass;

 

IMG_5999

Siden displayet kom med en sensor også, så hadde en 5-leders kontakt påmontert, hvor både sensor og strømledninger var ferdig montert. Under ser vi hann-kontakten på selve displayet;

 

IMG_5997

Som vi ser er pin-layouten slik

1: 5 volt (rød)
2: Data (blå)
3: GND (svart)

4: GND (svart)
5: VCC (rød)

IMG_5900

Pin 1 til 3 er derved forbeholdt OneWire sensoren, mens pin 4-5 er strøm. Jeg ønsker selvsagt å jobbe minst mulig så jeg kapper kabel fra medfølgende sensor og bruker stussen med hann-kontakten. Under ser vi denne påmontert displayet og hvor jeg har koblet RJ-11 hunn-kontakten på.
IMG_6036IMG_6037

Jeg valgte å ta 4 “sukkerbiter” bak RJ-11 hunnkoblingen, hvor jeg rett og slett koblet lederne i RJ-11 hunn-kontakten på sukkerbiten - i riktig rekkefølge. Alt ble selvsagt målt og sjekket underveis! Legg merke til at første sukkerbit er “tom”, dvs ingen leder.

Uheldigvis har BrewPi som nevnt en liten “feilkobling” i forhold til standard-rekkefølgen. I henhold til BrewPi er pin-layout slik:

1: tom
2: 5V - Rød
3: GND - Svart
4: Data - Hvit

Som vi vet har displayet følgende pin-layout (som forøvrig mer med standard for OneWire!);

1: 5 volt (rød)
2: Data (blå)
3: GND (svart)


Med andre ord byttes pin 2 og 3 (på displayet) om slik at vi får data “BrewPi kompatiblet” - dvs at vi svelger OneWire sensorene uten problemer. Under ser du i detalj hvordan de to siste pinnene har byttet plass slik at vi ut fra sukkerbiten har 5 volt (rød), GND (svart) og Data (blå).

image

Nå gjelder det å holde tungen rett i munnen - og jeg måler nå motstand ved hver eneste lille kobling! Under ser du hvordan sensor kabelens tre kabler kobles til RJ-11 pluggen.

IMG_6029IMG_6030
Legg merke til at rekkefølgen nå er “BrewPi kompatibel”. dvs 5 Volt (rød), GND (svart) og Data (blå). Årsaken til at jeg bruker sukkerbit er at lederne i sensor-kablen tilfeldigvis var for tykke for RJ-11 hannpluggene! Jeg tok derfor lederne fra en standard RJ-45 kabel!

Før det hele puttes i boksen, teiper jeg alle koblinger med elektroteip slik at det presumtivt holder bedre, samt at jeg isolerer alle koblingspunkter. Under ser du hvordan RJ-11 hunn koblingen er plassert i ett av hullene i Biltema boksen;

IMG_6004

Testmåling

Kanskje den viktigste jobben uansett termometer. Termapen er som nevnt referanse-termometer, og under ønsker jeg å sjekke hvor nøyaktig mitt nye termometer er.

Første testkjøing foregår i friluft;

IMG_6012

Termapen er bortimot umiddelbar, og det tar noen minutter før thermowellen har fått samme temperatur. Herlig å se at den ender opp på det samme da Smile Siden termometeret skal brukes i mesken innebærer det at jeg nok har rask nok reaksjon uansett. Det kan være at jeg burde ha kjøpt en kobber-thermowell isteden, for å få raskere respons. Vel vel, time will show!

Neste test er koke-testen. Ved start er det rimelig likt - etter noen minutter.

IMG_6014

Vannkoker’n har et himla oppvarmingstempo, og Termapen’en henger med, mens thermowellen sakte men sikkert er på vei opp:

IMG_6016

Ved 50 grader på Termapen’en viser mitt termometer 38,4. Med andre ord, vi trenger noen minutter før vi har stabilisert målingen! Vannkoker’n når klimaks og etter et par minutter har vi følgende;

IMG_6021

97,8 grader på begge!

Siste test ut er fryse-testen. I henhold til Termapen er det mye bedre å sjekke frysepunkt versus kokepunkt om man skal kalibrere termometer (les mer om alt dette på Thermoworks sine sider her).

Etter noen minutter viser begge følgende 0,0 grader;

IMG_6028

Oppsummering

Når gjenstår det å teste flyte-termometeret ved neste batch. Håper det gir meg bedre kontroll over meskingen slik at jeg kan meste på hakket lavere temperaturer (63-65 grader) for IPAene mine! Hensikten er å få hakket tørrere øl, uten for mye sødme.

Legg igjen en kommentar

:-D:-o:-p:-x:-(:-):-\:angry::cool::cry::emb::grin::huh::laugh::lips::rolleyes:;-)