Batch #014: Kölch-zeit!
Søndag 24. juni var det tid for brygging igjen. Forrige gang brygget en kollega og jeg et ferdigsett med Lucky Jack. Det var såpass enkelt med ferdig oppmålte humleposer og “alt er klart”-følelsen, så jeg går for enda et sett fra Bryggselv.no – Kölch.
Beskrivelsen for kölch passer godt til den flotte sommer’n 2018; “En elegant, leskende og lett fruktig, tysk ale med røtter i Köln. Det tørre og forfriskende preget med innslag av korn og en lett, krydret tone fra humlen gir et subtilt øl som likevel har mange nyanser. En sann nytelse!”. Målet for dette ølet er Annes sommerfest i begynnelsen av august.
Bildeserien ovenfor gir kortversjonen: Hakket for varmt meskevann. Litt tett meske/malt-kurv! Manuell humlepose
Oppdatering 10. juli, 2018: Final Gravity ble 1.010, midt i mellom anbefalt FG på 1.008 - 1.0012. ABV blir da ca. 4.6, flott for lett og enkelt sommerøl.
Det kan nevnes at gjæren var hakket mer potent enn hva jeg vanligvis opplever. Hadde en "overkok" med gjær etter 5 dager. Håper det går bra
Mesking
Som beskrevet i flere av mine tidligere brygge-logger benytter jeg ofte BIAB-metoden hvor jeg varmer opp vannet hakket over meske-temperatur, og lar det hele stå innpakket i en sovepose i 90 minutter. Sovepose-trikset medfører minimal temperatur endring, typisk kun en grads endring på 90 minutter.
Et hovedmoment er derfor å varme opp vannet hakket over ønsket mesketemperatur. I dette tilfellet er det 64 grader som er målet. Jeg varmet derfor opp vannet til 66 grader, noe som tidligere har funket fint. Denne gangen viste det seg å være hakket for varmt, og temperaturen i mesken etter at maltet var senket, lå på ca. 64,5 grader. Med andre ord hadde 1,5 grader over mesketemp vært perfekt.
For første gang måtte jeg derfor av med soveposen rundt kjelen for å kjøle ned mesken litt. Litt uheldig, da det meste av meskingen skjer rundt de første 15-20 minuttene. Apropos dette, Brülosophy har en interessant artikkel om 60 minutter versus 20 minutters mesketid i artikkelen “MASH LENGTH: 60 MINUTES VS. 20 MINUTES>”. Ikke såå stor forskjell i smak – i alle fall i denne testen.
Koking
Kokingen starter fint .. de første 30 minuttene er alt som det skal. Når det er 60 minutter igjen av koketiden på totalt 90 minutter, skal bitter-humlen tilsettes. Ikke spesielt mye humle i denne oppskriften (43 gram Hallertau Mittelfr??h med alfasyre innhold på 4,5%). Som tidligere benytter jeg også malt-kurven til humle-kurv under kokingen, og denne gangen la jeg igjen merke til at kurven virket “tett”. Om jeg forsøkte å heise kurven under kokingen etter at humle var tilsatt, var det nesten så det ikke rant ut av kurven … Dette har jeg som sagt lagt merke til tidligere, men tenkt at det har med humle-mengde å gjøre. Men nei, denne gangen er virkelig kurven “tettere enn tidligere” … På bildet under ser vi hvordan kurven nærmest flyter …
Jeg presser kurven ned i vørter’n, og det føles nesten som å presse en bøtte ned! Jeg tenkte derfor at det er best å ty til en nødløsning, og tar humlekaka over i en humlepose som vist under;
Kokingen avsluttes og overføringen til gjæringskar går som smurt med platekjøler’n. OG ble 1.044.
Mer om tette humle-kurver
I etterkant av bryggerunden sjekker jeg selvsagt litt på nettet. Det viser seg raskt at det er flere som har opplevd at humle-kurver har tettet seg. Søk etter ordene “hop” , “spider” og “clogging”. Det viser seg at det åpenbart er en eller annen form for protein-oppbygging som sakte men sikkert tetter porene i kurv-nettet. Mange har tips om rensing, og alt mulig anbefales. i dette innlegget summeres det godt opp. Han kommer også med et flott “the easy way” tips til slutt – bruk høytrykksspyler’n!
Jeg lot kurven ligge i PBW og ga den en god runde med spyler’n. Begynte litt forsiktig for å se at spyler’n ikke knakk noe, men nettet så ut til å tåle alt.
Og sannelig min hatt – det var mye som forsvant fra kurv-nettet! Det blir spennende å se hvordan kurven “performer” ved neste bryggerunde!
Man lærer så lenge man prøver