Batch #010 - en IPA ved navn "Oig..."
Kanskje du husker NRKs programserie “Heisan Montebello!” med programlederen Jacob Winche-Lanche? Ikke det? Her kan du se alle sketchene
https://www.youtube.com/watch?v=bckAdwwx8TU
Herr Winche-Lanche har en herlig konjunksjon … “oig”, for å riktig få svung på Montebello-dialekten. Siden jeg brygget denne runden sammen med min gode kollega Petter Kjeilen, så kaller jeg herved dette IPA brygget for “Oig …” . Han nevnte nemlig “oig” i en eller annen jobbsammenheng, og etter det er det bare “oig”, hahaha!
Så til bryggingen!
Denne runden er basert på Amundsens Ink & Dagger oppskriften fra Bryggselv. Oppskriften finner du her. Jeg hadde alt av humle fra før, så det eneste som måtte skaffes til denne runden var 6,5 kg Pilsen Malt. Selve bryggeprosessen foregikk slik jeg har utført alle mine egne BIAB brygg.
Siden Petter var med, var det plutselig noen ekstra hender. Et av resultatene her var at Petter tok alle bildene i dette innlegget!
Her er bryggern’n (og hvorfor så alvorlig Bob )
Kanskje det hjelper med et par av forrige batch? Yes, Ruth Black IPA er nydelig
I korte trekk foregår det slik:
- Bruk BIABAcus regnearket fra biabrewer.info. Dytt inn antall kilo malt (1), og deretter lek med “Desired Volume into Fermentor (VIF)” (2) inntil at antall kilo stemmer overens (3)
- Fyll på mengde med vann i henhold til regneark, og varm opp til ca 2 grader over ønsket mesketemperatur. I dette tilfellet satset jeg på å varme opp vannet til 68 grader, 2 grader over meske temperatur på 66 grader.
- Slå av varmen og plasser maltkurv med all malt i kjelene, på med lokket og pakk inn kjelen i soveposen. Her skal den stå helt i fred i 90 minutter
- Etter 90 minutter er på det på tide med en 10 minutters “mash out” ved 78 grader. Jeg fjerner selvsagt soveposen og fyrer opp igjen. Passer på at varmen ikke overstiger 78 grader her
- Ok, etter 10 minutter på 78 grader har malten gjort sitt, og jeg heller det ut av maltkurven. Under ser du malten som blandt annet blir til supert knekkebrød!
- Når fyres det opp med mål om å få i gang kokingen.
- Når kokingen ruller, så startes klokka. Hele kokeperioden er på 90 minutter, og ihenhold til oppskriften skal første humletilsetning tilsettes når det er 60 minutter igjen av koketid, mellomste humletilsetning når det er 10 minutter igjen, og siste humletilsetning når alle 90 minuttene er gått.
I tillegg tilsettes gjærnæring og Super Moss. Mulig dette kan hoppes over etterhvert, men jeg har nå gjort det opp til nå.
- I mens kokingen pågår, rengjør jeg gjæringskar og platekjøler
Alt er vasket fra før i PBW, og når steriliseres alt som kommer i kontakt med vørter, med StarSan.
- Kokingen er over, og siste humletilsetning tilsettes.
Humlen får tid til å godgjøre seg mens jeg rigger for å overføre kokt vørter til gjæringskaret.
- Overføringen starter! Platekjøler sørger for at nylig kokende vørter tempereres ned til 20 grader direkte! Dette går så fort det renner ut av kjelen!
- Overføring er ferdig. Gjær tilsettes, og gjæringskaret ristes skikkelig!
- Selvsagt måles også OG. Det er ca. 1.062 – helt på track i henhold til oppskrift
Deretter bar det over til kjøleskapet. Dette styres av BrewPi, og jeg har to temperaturfølere, en til ølet og en til kjøleskapet. Jeg har tidligere hatt en teipbit rundt “øl-føleren", og denne puttet jeg inn i termowell’n på gjæringskaret.
Når jeg sjekket temperaturen i dag, så jeg til min store forskrekkelse at temperaturen IKKE hadde vært så jevn som den pleier!!!!! WTF!!!! Det viste seg at BEGGE temperaturfølerene hadde teipbit denne gangen – Svarte %&”//”%¤!!!!!
Heldigvis hadde jeg flaks med at selve øltemperaturen – her vist som den blå kjøleskapstemperaturen, ikke har vært så sinnsykt langt unna 19 grader like vel. Gjæringstemperaturen skal være mellom 18 og 20 grader i henhold til oppskrift. Puuuh! Håper ikke dette tulla det til!!!
Gjett om dette skal merkes bedre neste gang!!
Takk for bryggelaget Petter! Håper det var til inspirasjon for egen brygging i fremtiden!