« Alltid artig å se hvordan BrewPi jobber for å holde temperaturen stabil! | Hoved| Hvordan lager Bobs Bittelille Bryggeri sine etiketter? »

Tapping av Batch #009 - Ruth Black IPA

Kategori Tappe rapport
0

I dag var tiden kommet for tapping av Batch #009 Ruth Black IPA. Mitt Brew PI kontrollerte kjøleskap hadde senket temperaturen fra 19 grader gjæringstemperatur til så hard “cold crash” som mitt kjøleskap tillater, dvs ca 9 grader. En virkelig cold crash går får ca. 1-2 grader! Vel vel, man får bruke det utstyret man har! Hva er poenget med cold crash spør du kanskje? Tanket er at senking av temperaturen får mest mulig av gjæren til å roe seg og legge seg på bunnen. Under ser hvordan BrewPi senket temperaturen;

image

Herlig!

Siden jeg bruker SS Brew Tech’s Brewbucket til gjæring nå, er det piece of cake å tappe til Cornelius fat. Jeg har et fat med StarSan klart og forsøker etter beste evne å dyppe alt som skal i kontakt med ølet først. Dette innebærer at slanger som skal kobles til brewbucket’n, tappestang til eventuelle ekstra flasker, korker, samt alle deler fra Cornelius fatet legges i StarSan’n.

Denne gangen brukte jeg en slangeklemme for å sikre tappeslangen til BrewBucket’en. Jeg brukte CO2 hele tiden, først ved å “fylle opp” i BrewBucket’n slik at det presumtivt ikke blir trekt ned ny oksygen mens tappingen foregår. I tillegg primer jeg fatet med CO2 slik at det ikke er oksygen der når ølet renner dit.

Selve tappingen gikk som smurt og var over i løpet av ca 10 minutter, dvs så raskt som BrewBucket’n lar ølet renne over til fatet. Dann og vann “etterfylte” jeg CO2 begge steder.

Denne gangen ble det 2,5 75 cl øl flasker ekstra, med andre ca. 21,5 liter ferdig vare. Den siste halvliteren fungerte som smakstest, og dette smakte nydelig! Akkurat slik IPA skal være i min gane med tydelig bitterhet i bunnen. Dette lover godt! Fargen var mørk, litt som “litt uvanna Guinness”.

Under vaskingen av BrewBucket’n kom jeg på at jeg skal måle hvor mye veske det skiller når tappeventilen er rett ned, kontra “rett inn”. Hensiken med en tappe kran er at du kan velge hvor mye av “bunnfallet” du ønsker å ta med. Jeg legger med noen bilder – først hvordan ventilen står på utsiden når den er i “topp modus”;

IMG_9420IMG_9419

Legg merke til at ventilen inne i BrewBucket’n peker oppover. Når man dreier den utvendige tappeventilen med klokka, snur man samtidig innsuget inne i BrewBucket’n, slik som dette;

IMG_9421IMG_9418
Det skiller ca. 2,3 liter mellom disse to ytterpunktene! Verdt å vite!

Jeg ønsket også å ha bedre kontroll med temperaturen på selve Cornelius-fatet ved denne karboneringsrunden, og jeg laget derfor ennå en  “temperatur-regulator” av en Biltema-reim og en isopor-bit. Den ser slik ut;

IMG_9422

Et lite spor gir plass til temperatur-proben.

Tilslutt, jeg blir alltid like overrasket hvor mye humle-grums det blir av humle-pellets. Under ser dere humle-posen som ble tilsatt som tørrhumle etter 5 dagers gjæring.

IMG_9423

Halvvoksen sekk plutselig! For å sikre at humlen kommer ned i vørter under gjæring, har jeg 3-4 steriliserte klinkekuler i bunnen. Ser ut til å funke bra!

Legg igjen en kommentar

:-D:-o:-p:-x:-(:-):-\:angry::cool::cry::emb::grin::huh::laugh::lips::rolleyes:;-)