Batch #003 (IPA) og #004 (Kölsch), denne gang på BeerBrew 30
NøtterØl-gjengen var samlet 16. mai for felles brygging på våre to BeerBrew 30 bryggerier. Denne gangen skulle en IPA og en Kölsch brygges. Til forskjell fra forrige gang jeg deltok på felles-brygging, hadde vi denne gangen flere tidligere batcher vi kunne kose oss med under brygging Og la det være sagt med en gang – det var en superhyggelig lørdag med brygging og ølsmaking i fokus!
Ovenfor ser vi at det er god kontroll på humletilsetninger, og bryggelogg føres hele tiden.
Til forskjell fra forrige runde satte vi igang bryggeriene med ca. 30 minutters mellomrpm, noe som gjorde det mye enklere å time humletilsetninger under koken, og ikke minst – utføre kjøling og overføring til gjærkar på en kontrollert måte. Tidligere hadde vi seriekoblet senkekjølerene våre, noe som fort ble litt klabb og babb. Anbefales å fortsette med tidsforskjøvet oppstart om du har flere bryggerier.
Alt i alt gikk meskingen, sirkulasjon, skylling og kok bra for begge batchene. Under ser vi Harald under den initielle sirkuleringen når vi fjerner “malt-bollene” i mesken. IPA malten var til forskjell fra tidligere svært klumpete og vi måtte knuse mange malt-boller før vi synes den virket OK. Kölsch-malten klumpet overhodet ikke.
Under ser vi Jon Arne og Harald under heising av silkaret. Dette er en av operasjonene hvor det helt klart er greitt å være to! Metallringen som skal i mellom silkaret og kokekaret er ikke såå lett å få riktig på plass
Kokingen gikk flott og vi traff på alle tidspunktene for humletilsetning og protafloc på begge batchene.
Jon Arne har sørget for stålkontroll på hva som skal i til hvilken tid.
Under kjølingen av vørteren for den første batchen (IPA) fikk vi et problem med utett slangekobling!!
Av en eller annen merkelig grunn var den ikke skrudd helt til, og etter tilstramming var den helt tett. Uheldigvis medførte dette at en uviss mengde springvann har blitt tilsatt vørteren. Etter “flowen” å regne snakker vi sannsynligvis om 1-3 dl . Det blir spenende å se om dette medfører noen ulemper! Vi hadde rukket å kjøle ned vørter til ca. 50 grader da dette ble oppdaget, og det skal forhåpentligvis noe til å ødelegge – men man vet jo aldri!
Under ser dere oppskriften for IPA’n
Mesketemperaturen var 66 grader, men vi var en del over (ca. 68) mye av tiden.
Etter nedkjøling av vørter til 22 grader, lot vi den stå i ca. 30 minutter for bunnfelling. I mellomtiden ble tørrgjær Safale US-05 rehydrert.
Under overføring til gjærkar tok vi mer med av “guffa” enn hva vi har gjort tidligere, i håp om at dette faller til bunnen likevel under gjæring. Under ser vi hvordan det ser ut like før det var slutt på “tappbare saker”;
Vi ente opp med ca. 23 liter vørter på gjærkaret. Dette ble pitchet på ca. 20 grader.
OG ble målt til 1.057 med refraktometer og “ett sted i mellom” 1.055 og 1.060 med hydrometer – pokker så vanskelig å lese av med ulevn vannhinne, et hydrometer som vil klistre seg til kanten av testrøret osv!
3 dager etter tørhumlet vi med ytterligere 50 gram humle.
Med Kölschen hadde vi ikke lenger utett kjøler, og igjen oppførte denne seg eksemplarisk. Under ser vi oppskriften.
OG ble målt til 1.056 med refraktometer. Også her tok vi mer med enn tidligere, og ente også opp med 23 liter her.
Gjæren for Kölschen er T-58.
Apropos dette med å “ta med mer” av guffa til gjærkaret, så er det veldig interessant lesing på Br??losophy’s site her: http://brulosophy.com/2014/06/02/the-great-trub-exbeeriment-results-are-in/