SMaSH brygging fortsetter - Ennå en runde med Cascade SMaSH (nesten!) - Batch #008
Som nevnt i tidligere innlegg, har jeg stor sans for SMaSH (Single Malt - Single Hop) brygging. Herlig å kjenne Humle-smaken og ikke minst lukten! Tidligere SMaSH batcher er:
Batch #005: - Min første SMaSH, basert på Maris Otter malt og Cascade humle - Bryggedag.
Batch #006 - Hvordan SMaSH ble til SMaTH - basert på Maris Otter malt og Magnum/Amarillo humle!
Når Petit Agenturer hadde et godt tilbud på sin Cascade Singe Hop pakke, slo jeg til
Som vanIig er de usedvanlig kjappe med leveringen og jeg hadde pakken i hende dagen etter!! Meget imponerende!
Oppskriften finner du ved å klikke på bildet ovenfor.
En ørliten ulempe med disse ferdigsettene er at oppskriftene ikke nødvendigvis er spesielt detaljerte. Med andre ord er det ikke sikkert at det er så lett å kopiere oppskriften i etterkant om du skulle ønske det.
Legg merke til at oppskriften har navnet “Cascade Single Hop”, og ingenting rundt “Single Malt”. Det skylles at Petit ganske riktig i maltmiksen benytter både Pale og CaraPils. Derved er det ikke lenger “single malt” ...
Vekten er ikke oppgitt, men den veide jeg inn til 5 kg. Jeg gjetter derfor at det er rundt noen hundre gram CaraPils, og derved er basen ca. 4,8 kg Pale malt. Oppskriften tar høyde for en O.G på 1.058 og en F.G på 1.013. Alkoholstyrken blir da ca. 5,9 %...
Videre er ikke oppskriften detaljert på hvilke mengder Cascade humle som brukes på de forskjellige trinnene, ei heller hvilken alfasyre nivå humlen holder. Igjen veier jeg humle-mengden selv, og ser følgende:
- 70 minutter før kokeslutt: 40 gram
- 15 minutter før kokeslutt: 18 gram
- 5 minutter før kokeslutt: 24 gram
- Ved kokeslutt: 63 gram
Jeg bruker som vanlig BIABAcus regnearket fra BIABrewer.info og legger inn tallene jeg har;
Som nevnt i flere tidligere innlegg, så har jeg sansen for hvordan dette regnearket forteller meg hvor mye vann jeg skal bruke i min kjele - ved 90 minutter koking. Under har jeg målt inn ca. 30 liter vann (noe som er hakket mindre enn ca. 38 liter som tidligere batcher har brukt, men det har selvsagt noe med maltmengde å gjøre, så det betyr ingen ting)
Happy brygger også
Og her er maltmiksen klar i maltkurven. Legg merke til potet-stapperen som jeg bruker isteden for meskeskje. Den er mye, MYE, bedre til å løse opp maltballer!
I henhold til oppskriften skal jeg meske på 65 grader i 60 minutter. Jeg mesker i 90 minutter, da jeg bruker BIAB-metoden helt og jeg har derfor ikke noe eget skylle-regime. Etter at meskingen er satt i gang, pakkes det hele inn i en sovepose og står HELT stille i 90 minutter. Vannet varmes opp til strike temperatur noen grader over ønsket mesketemperatur på 65 grader. Erfaringsmessig ser jeg at den bør være ca. 2 grader over, og under ser dere at vi er klare på ca. 67 grader;
Maltkurv med maltmiks senkes. Kjele med lokk og temperaturføler (les mer om det i artikkel Nytt mesketermometer - kompatibelt med BrewPi"s OneWire sensorer) pakkes inn i sovepose og får stå helt i ro i 90 minutter. Min eksterne temperaturføler er ikke helt presis slik som Thermapen’en er, og jeg ser at den ligger ca. 1,2 grader under Thermapen når vi er i området 50-70 grader. Under ser vi at jeg er helt spot on til ønsket mesketemperatur på 65 grader da;
Bildet viser ikke helt 63,8 som det faktisk står ...
I henhold til regnearket skal det forsvinne noen liter i mesken ... Jeg klemmer ut så mye jeg kan med et grytelokk, og får ca. 28 liter til koking;
Kokingen settes i gang, og like før vi når kokepunktet får vørter protein-reisning ...
Denne gangen kokte det ikke over - selv om det var faretruende nær!
Et lite forvirringspunkt vedrørende oppskriften hvor det står at man skal koke i 60 minutter. Petit har forbilledlig veid og porsjonert humlen i en smart pose hvor hvert enkelt humle-trinn er tydelig merket med hvornår humlen skal tilsettes vørter. Meget bra. Men det står da vitterlig 70 minutter før kokeslutt på humlen som skal tilsettes først ... Kan kanskje forvirre?!
Uansett, siden jeg brygger etter BIAB-metoden til BIABrewer.info, så skal jeg koke i 90 minutter (eller til S.G er tilsvarende ønsket O.G!).
Før koking starter, tømmer jeg maltkurven og spyler den ren slik at jeg kan bruke den som en humlepose under kokingen.
Kokingen går som den skal, og jeg måler S.G (=Specific Gravity) underveis. Vi begynner på 1,039 ved kokestart. 15 minutter før er S.G 1,046, og allerede 10 minutter etter er den 1,052... Det går med andre ord relativt fort på slutten. Jeg ender på 1,062 som er hakket høyere enn målet 1,058. Vel vel, no stress! Litt vann kan tilsettes når stormgjæring har gitt seg.
Kokingen er slutt etter 90 minutter, og jeg tilsetter i henhold oppskrift siste humle-porsjon. Jeg lar denne hvilke ca. minutter før jeg går videre. Under ser du hvordan lar maltkurven (ehhh... humleposen) dryppe av seg;
Jeg kunne igjennom all dampen se at jeg nå hadde 18 liter vørter (i henhold til regnearket skulle jeg ha 17,73, nais!).
Så begynner den mest spennende, og hektiske, prosessen med å kjøle ned vørter så kjapt som mulig og overføre den til gjæringskaret. Under ser dere hele oppsettet;
Vørter føres inn i Blichmann platekjøleren somer koblet på springvannet. Den er såpass effektiv at den lett kan kjøle ned vørter til 20 grader i løpet av ca. 10 minutter. Det renner rett og slett så raskt det kan fra kjelen og over til gjæringskaret. Under denne prosessen står jeg konstant med Thermapen’en og måler temperaturen på “ut-vørter” som renner ned i gjæringskaret. I tillegg har jeg et såkalt “inline thermometer” fra Blichmann. Dette bruker jeg bare innimellom. Lettere med Thermapen!
Under ser dere platekjøler i detalj;
Vørter overføres til min nye SS Brewtech Brew Bucket . Den har jeg et meget godt inntrykk av så langt!! Under ser vi vørter på god vei;
Jeg klagde over at Speidel’s gjæringskar ikke hadde liter-angivelse. Vel det har heller ikke Brew Bucket’en, men den har Gallons i alle fall da!
Litt vanskelig å se i alt StarSan skummet ... Men i henhold til regnearket skal det være ca. 15 liter (=3,9 gallons).
Her er Brew Bucket’n på plass i kjøleskapet (les mer om hvordan jeg har et BrewPi-temperatur kontrollert kjøleskap her);
O.G ble like i overkant av 1.060, tipper 1,062
Etter en herlig bryggerunde, må jeg selvsagt rense og rengjøre platekjøleren. Det siste bildet denne runden blir derfor av oppsettet jeg har for å kunne koble platekjøler til springvann (og ikke minst varmtvann!);
I tillegg baker jeg rett og slett kjøleren i ovnen, les mer om det her.