Batch #007 - Brygging og tapping av juleøl!
Juleølet må godgjøre seg lenger enn mange andre øltyper, og det er ikke uvanlig at bryggere begynner med juleølet allerede på sommer’n! Har til og med lest at noen synes fjorårets juleøl er best! Årsaken henger nok sammen med maltmiksen og alle tilsetningene som til sammen danner juleøl.
Mange bryggere synes det er stor stas å sette sammen sin egen oppskrift, og koser seg med alle variasjonene. Vel, sååå glad er jeg rett og slett ikke i juleøl. Joda, godt til den aller feteste julematen, men det blir ikke konsumert så mye juleøl hos oss. Rett og slett litt for mye smak og kompleksitet, og 19 liter holder i massevis! Ha ha, kan til og med være at jeg til slutt kan si “jo da, jeg synes juleølet fra 4 år siden smaker fortreffelig!”
Isteden for å satse på egen oppskrift, ble det en ferdigblandet pakke denne gangen; 7 Sorter fra 7 Fjell kjøpt hos Bryggselv.no.
Oppskriften finner du her. Maltmiksen er det ikke noe å si på. Hovedvekt på Pale Malt (5,6 kg), og så drar det på med Best Munich Dark, TF Amber Malt, TF Pale Crystal, Crisp Crystal 240, Caramunich II og Carafa Special I! Tilsammen 7,65 kg
Humlemessig er det Magnum som skal danne bitterhet. Dette liker jeg også som bitterhumle, da Magnum ofte har svært høyt alfasyre (AA) nivå. Denne har 11,9%. I Batch #006 - Hvordan SMaSH ble til SMaTH - basert på Maris Otter malt og Magnum/Amarillo humle! beskriver jeg mer rundt bruk av Magnum humlen. Aroma og smakshumler er Goldings og Cascade.
Her er bryggeren i gang med kokingen:
Selve meskingen og kokingen gikk som smurt, selv om jeg fikk kokt av litt mye. Symptomet på dette er for høy OG (Original Gravity). I henhold til oppskriften skulle jeg lande på 1.068. Jeg fikk 1.078! Så lenge man overskyter OG
Ikke no’ stress, så jeg tilsatte enkelt og greit 1,5 liter kokt og nedkjølt vann (til 20 grader) etter at alt hadde blitt satt til gjæring.
Normalt sett har jeg gjæret alle mine egne batcher på FastFerment’ern. Denne gangen ble det ikke så da jeg hadde mistet en O-ring (en liten gummi ring som fungerer som pakning)!! Dette har jeg skrevet mye mer om i dette innlegget; Uh-oh, gjæringskaret FastFerment satt ut av manglende o-ring! Erfaringene summert opp så langt. I korte trekk har jeg fått fatt i ny O-ring og FastFermenter’n er klar. Meeen, jeg har etterhvert bygget opp en del erfaringer med FastFerment’ern og ikke alle er like topp. Satser derfor på ny konisk bryggebøtte fra SS BrewTech. Mer om denne i kommende innlegg!
Siden FastFerment’ern ikke kunne brukes, ble reserve gjæringskaret fra Speidel tatt i bruk. Dette er en 30 liter som har fått mye skryt rundt om;
Apropos skryt ... Jeg er enig i at selve kvaliteten virker helt topp. At plasten visstnok er svært egnet for fødevarer er også toppers, selvsagt. Bærehåndtak har den også, og store åpninger for enkel rengjøring. Noe å pirke på er det likevel etter min mening;
- Hvorfor i all verden har ikke Speidel påtrykt liter-skala? Til og med bøttene fra Europris har slik!
- Stussen på tapperen burde ha noen spor, så slangene ikke faller av umiddelbart! Det skjedde for meg under tapping!
Men alt i alt - god kvalitet - og den kan nok brukes igjen!
Her er et bilde fra tappingen;
Helt til slutt - flasker må vaskes innimellom, og denne gangen komet flott, abstrakt, mønster tilsyne!